Българската православна църква почита на 30 октомври паметта на  Св.

...
Българската православна църква почита на 30 октомври паметта на  Св.
Коментари Харесай

Имен ден празнуват хората със светлите имена...

Българската православна черква уважава на 30 октомври паметта на  Св. страдалец Зиновий, свещеник Егейски и Св. мъченица Зиновия. 

Зиновий и сестра му Зиновия живели през III век в град Еге в област Киликия, на югоизточния бряг на Мала Азия. Родителите им били заможни хора и положителни християни. Възпитали децата си в истините на вярата в Спасителя Иисус Христос. Но напуснали рано този свят и оставили децата си сираци. Те расли под грижите на настойници християни и както били научени от родителите си, стремили се с наследените средства да вършат милостини на бедните и болните хора. Младостта им минала в чист и свят живот.

Зиновий получил от Бога подарък на лечителство и помагал на доста страдащи, лекувал заболяванията им. Скоро неговата начетеност, добродетелите и благодеянията му го популяризирали из цялата област Киликия. Затова християните от Еге по достолепие го избрали за свещеник. Зиновий ревниво изпълнявал своите епископски отговорности на овчар и преподавател на всички. Мъдро и сполучливо наставлявал паството си освен със слова, само че и с персоналния си образец на същински Христов почитател.

През време на Диоклетиановото гонение императорският жрец Лисий пристигнал в град Еге, с цел да постанова на християните да се отрекат от вярата си и да почитат езическите божества. Мнозина християни страдалчески потърпевши за Христос. Дошъл ред и на свещеник Зиновий. Лисий го повикал и му декларирал: " Аз няма дълго да приказвам с тебе. Избирай едно от двете: живот, в случай че се поклониш на нашите богове, или гибел, в случай че не се откажеш от твоя Бог! ". Зиновий твърдо отвърнал: " Животът без Христос е гибел! А телесната гибел за Христос е безконечен живот! ".

Започнали жестоки мъчения. Като разбрала, че брат й страда за Христос, Зиновия отишла и застанала до него. Двамата претърпели разнообразни изтезания. Заради тяхната неотстъпчивост били наказани на гибел. Свещеномъченикът Зиновий и сестра му Зиновия били убити с меч в 285 година

Имен ден честват всички с имената: Зорица, Зорница, Зорка и Зоран. 

Името Зорница значи утринна звезда. Така се е казвала славянската богиня на утрото. 

Според легендата тя била обречена от отговорностите си в никакъв случай да не се срещне със своята сестра Вечерница до края на света. Двете сестри, дъщери на бога на слънцето Дажбог, охранявали неговия дворец. Зорница, като богиня на утрото отваряла заран вратите на палата, тъй че татко ѝ да излезе и да освети света, а Вечерница ги затваряла вечер. 

Любопитно е, че в действителност славяните наричали Зорница и Вечерница планетата Венера, която може да бъде забелязана над хоризонта при изгрев и залез.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР